Jääkaapissa nökötti vajaa paketti tuorehiivaa ja päätin leipoa siitä grahamleipää ohjeella, joka löytyy 1984 ilmestyneestä suuresta leivontakirjasta. Leipä on maukas ja ruokaisa ja sopii juuri siitä syystä oikein hyvin vaikkapa eväsleiväksi.



1 leipä

25 g  tuorehiivaa
1,5 tl  suolaa
1/4 dl  siirappia
5 dl  vettä
2 dl  vehnäleseitä
2 dl  grahamjauhoja
2 dl  ruisjauhoja
n. 8 dl  vehnäjauhoja

Lämmitä vesi 37 asteiseksi. Murenna hiiva taikinakulhoon. Lisää suola ja siirappi sekä haalea vesi. Sekoita kunnes hiiva on liuennut. Sekoita jauhot ja leseet keskenään ja lisää taikinaan. Vaivaa taikina sileäksi. Kohota n. 30 min.
Voitele leipävuoka  ja leivo taikinasta pitkänomainen limppu. Kohota leipää vuoassa noin 20 min.
Paista leipää uunin alatasolla 200 asteessa noin 40 min. Jäähdytä leipä leivinliinaan kiedottuna.