Tämän täyteläisen leivän ohje on peräisin äitini vanhoista "ruokaohjekerho mestarikokki"-reseptikorteista.

Ohjeesta tulee yksi leipä:

50 g  voita

3 dl  maitoa

50 g  hiivaa

1 tl  suolaa

2 rkl  siirappia

4 dl  grahamjauhoja

2 dl  ruisrouhetta tai karkeita ruisjauhoja

n. 3 dl  vehnäjauhoja

 

Sulata rasva, kaada joukkoon maito ja lämmitä haaleaksi. Sekoita hiiva tilkkaan taikinalientä kulhossa. Kaada loput maidosta päälle ja lisää mausteet, grahamjauhot ja ruisrouhe. Vaivaa vehnäjauhot joukkoon kiinteäksi taikinaksi, jatkaa vaivaamista leivinpöydällä, kunnes taikina on kiiltävää. Leivo taikinasta limppu ja pane se voideltuun, sileään leipävuokaan. Anna nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa. Voitele vedellä ja ripottele päälle vehnän leseitä tai grahamjauhoja. Paista leipä 200 asteisessa uunissa n. 30 min ja anna sen jäähtyä leivinliinan sisällä.