Pitkästä aikaa päätin leipa päiväkahvin kaveriksi tuoretta leipää. Ohje on alunperin Pirkan, mutta tein sen pienin muutoksin. Kirjoitan ohjeen tänne niinkuin sen itse toteutin.

4 dl  maitoa

1 dl  omenasosetta

50 g  tuorehiivaa

1 rkl  siirappia

1 1/2 tl  suolaa

50 g  voita sulana

1 1/2 dl  auringonkukan siemeniä

1 1/2 dl  kaurahiutaleita

7 dl  hiivaleipäjauhoja

3 dl  vehnäjauhoja

Lämmitä maito ja omenasose kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sekoita joukkoon siirappi, suola, auringonkukan siemenet sekä kaurahiutaleet. Lisää joukkoon sen verran hiivaleipäjauhoja, että saat vellimäisen seoksen ja vatkaa sitä hetki voimakkaasti. Tämä auttaa hyvän sitkon muodostuksessa. Alusta joukkoon loput jauhot sekä sulatettu voi. Peitä taikina liinalla ja kohota n. 30 min. Leivo taikinasta 2 pyöreää leipää ja leikkaa niiden pintaan terävällä veitsellä viillot. Kohota leipiä pellillä, voitele vedellä ja ripottele pinnalle auringonkukan siemeniä. Paista leivät yksi kerrallaan 200 asteisen uunin alatasolla n. 20 min. Kypsä leipä kumisee pohjaan koputettaessa.

Minä pidin tästä leivästä kovasti ja lämpinä pelkän voin kanssa maistui vähän liiankin hyvältä.