Ai että, Tucsonissakin on ilma hiukkasen viilentynyt. Joinakin öinä lämpötila on laskenyt alle 10 asteen ja aamut ovat olleet raikkaita. Aurinko kuitenkin jaksaa aina nostaa päivälämpötilat 30 asteen tuntumaan, joten lämmöstä saa vielä nauttia, mutta ei ihan järkyttävistä hellelukemista kuitenkaan. :)

Tänä viikonloppunakin oli saatava leipoa jotain ja mielessä on jonkin aikaa pyörinyt banaani-pekaanipähkinämuffinssit, joita olen joskus nähnyt mm. Starbucks-coffeen vitriinissä. Muffinssiresepti muuttui kuitenkin leivonnaiseksi, joka on lähimpänä kuivakakku-kategoriaa vaikka paistoin sen sellaisessa kuvan taustalla näkyvässä brownie-vuoassa. Pekaaniähkinätkin muuttuivat saksanpähkinöiksi ja kakun päälle tein pähkinöistä toscakuorrutteen. Ei siis mistään kevyimmästä päästä tämä kakku. Kakun ohje muistuttaa hyvin paljon amerikkalaisissa blogeissa tehtäviä leivonnaisia joissa on usein jonkinlainen kuorrute. En muista mistä nappasin alkuperäisen ohjeen, joka oli banaasi-suklaakakulle. Minä kuitenkin tein siitä tälläisen pähkinäisen ja toscaisen version. Hyvää oli, vaikkakin pari palan jälkeen tuntee, että energiavarastot ovat tulleet hyvin tankatuiksi. :)

4 dl  vehnäjauhoja

1 1/2 dl  sokeria

1 tl  leivinjauhetta

1 tl  soodaa

1 tl  kanelia

1 tl  vaniljasokeria

1 tl  suolaa

150 g  voita

2 dl  maustamatonta jogurttia

2  munaa

3  banaania

n. 2 dl  rouhittua saksanpähkinää

Toscakuorrute:

150 g  voita

1 1/2 dl sokeria

1/2 dl  vehnäjauhoja

n. 180 g  saksanpähkinöitä rouheena

2 rkl  maitoa

Sekoita taikinaa varten kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja muussaa banaanit esim. haarukalla. Sekoita banaaneiden joukkoon voi, munat sekä jogurtti ja sekoita hyvin sekaisin. Lisää joukkoon kuivat ainekset ja sekoittele puuhaarukalla käännellen. Lisää joukkoon pähkinärouhe, mutta vältä turhaa sekoittamista. Kaada taikina voidellulle tai leivinpaperilla vuoratulle vuoalle (n 20 x 20 cm) ja paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 30 min.

Valmista kakun paistuessa tosca-kuorrute kiehauttamalla kaikki ainekset kattilassa. Levitä tosakuorrute kakun pinnalle ja jatka paistamista vielä n. 10 min.

Kakku on helppo tehdä ja itseasiassa ei ole mitenkään yltiö makea. Tosca-kuorrutetta suosittelen tekemään melkeinpä hieman vähemmän, sillä kakun päällä oli melkein jopa liiankin tuhti kerros kuorrutetta, vaikka se hyvältä maistuikin. Kuorrutteen määrä tosin riippuu kakun pinta-alasta, eli minkä kokoisessa vuoassa kakku on paistettu. Kakun kannattaa antaa rauhassa jäähtyä ennen tarjoilemista, jotta siistien palasten leikkaaminen onnistuisi paremmin. Maistui se kyllä hyvältä lämpimänäkin..:) En malttanut odottaa.